DATUM

09. JAN 2020.

OFF Novi Sad je 2019. godinu započeo novosadskom premijerom široko zapaženog filma Ognjena Glavonića „Teret“, koji je prethodno prikazivan na brojnim svetski poznatim festivalima, među kojima je i Kanski filmski festival. U martu je usledila projekcija filma „Srbenka“, kojim je reditelj Nebojša Slijepčević prikazao proces nastanka predstave „Aleksandra Zec“ o devojčici koja je ubijena u Zagrebu pre 28 godina, a čije ubice nikada nisu gonjene.

U aprilu smo realizovali novosadsku premijeru predstave „San o Mileni“, a maj je sa sobom doneo i puštanje dokumentarca „Enkel“ u bioskopu Arena, gde je specijalni gost u Q&A sesiji nakon projekcije bila prof. Dr Olga Manojlović Pintar, srpska predstavnica u Međunarodnoj komisiji za obnovu Bloka 17 (Jugoslovenskog Paviljona) u Auschwitz-u, obzirom da i sam film priča priču o holokaustu.

Nakon toga, naša publika je dobila priliku da isprati projekciju zanimljivog filma „Majči“ u jednako zanimljivom ambijentu – na splavu Brod Teatar na Beogradskom keju. Tokom oktobra smo imali najviše posla – nakon čak 2 projekcije filma o Vladi Divljanu – „Nebeska tema“, usledio je Međunarodni filmski festival „Filmski front“, gde smo pomogli realizaciju projekcija filmova za najmlađe, u okviru posebne selekcije „Frontić“. Godinu završavamo predstavom „35 kalorija bez šećera“, namenjenu tinejdžerima, i Danima izraelskog filma, gde smo tokom 2 dana u bioskopu Arena uspeli da novosadskoj publici približimo izraelsku kinematografiju, u nadi da će velika zainteresovanost dati prostora da se naredne godine ova manifestacija produži na čitavu sedmicu.

U godini u kojoj je OFF Novi Sad proslavio svoj prvi rođendan postalo je više nego jasno da je gradu Novom Sadu ovakvo jedno udruženje izuzetno potrebno. Stoga, intenzitet i polje našeg rada u narednim godinama mogu samo da se šire i povećavaju, a nikako da opadaju. Jer, novosadska publika, bez obzira na sadržaj koji joj se redovno nudi u kulturnim ustanovama, vapi za još, a mi ne želimo da publika ostane gladna.