DATUM

03. OKT 2018.

VREME

20:00h

KATEGORIJA

Filmska projekcija

OFF Novi Sad pružio je svojoj publici priliku da pogleda spektar savremenih filmova iz regiona (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija). Dvadeset sedmog septembra, ipak, odlučili smo da prikažemo jednu sasvim lokalnu priču. Dokumentarni film Zašto je Dragan napravio orkestar raznežio je publiku, koja se nakon projekcije željno uključila u razgovor sa rediteljem Nikolom Spasićem. Lokacija pojekcije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, doprinela je posebnoj atmosferi, kamernoj, familijarnoj, koja je učinila ovaj razgovor neposrednim.

Laganim, takoreći vojvođanskim, tempom ovaj dokumentarni film prati jednu vrlo muziklanu romsku porodicu koju čine otac, Dragan, i njegova tri sina – jedan drugom do uveta. Kroz Draganovu priču otkrivamo delove njihove prošlosti – kako ih je majka napustila i Dragan sam odgajao, dok istovremeno sa uzbuđenjem pratimo narativ koji se pred nama odvija – hoće li Dragan uspeti svog najstarijeg sina da upiše u muzičku školu. Film nam prikazuje nekoliko dana iz života porodice, a kamera osim u trenucima kada likovi direktno pripovedaju, uspeva da ostane neprimetna i uspostavi intimistički odnos između gledalaca i likova.

O tome zašto je i kako Spasić snimio Zašto je Dragan napravio orkestar pričao nam je on sam. Ideja je, kako kaže, potekla, kao i sve dobre ideje, sa jutjuba, kada je naišao na jedan snimak Draganovog četvoročlanog orkestra. Zato što je porodica već bila vrlo medijski izložena, nije bilo teško raditi sa njima. Pesma koju je Spasić tom prilikom čuo “Lažem sebe da ne mogu bez tebe” postala je lajtmotiv filma. Iako je muzika jedna od važnih tema i pokretača radnje, film kroz vrlo individualnu (dokumentarnu) priču zapravo govori o velikoj i opštoj temi uloge i značaja porodice.

Zato što je Nikola školovan reditelj, njegov film se ne zadovoljava da, kao mnogi dokumentarni filmovi, samo prenosi informacije, već je Zašto je Dragan napravio orkestar vešto ispričana priča sa puno duhovitih i lepih vizuelnih detalja.

Iako je film “nekoliko dana iz života” zapravo je rađen čak tri godine. Nakon projekcije, publiku je najviše zanimalo gde su sada i šta rade Dragan i sinovi, kao i kako su reagovali na film o sebi. Zašto je Dragan napravio orkestar je proročki, kako to umetnička dela umeju, predvideo razvojni put najstarijeg sina. Saznali smo od Nikole da je završio frizerski zanat, a film nam upravo prikazuje jednu scenu u frizerskom salonu gde sinovi biraju sebi nove frizure (slučajnost? – ne bismo rekli). Takođe, publika je bila zadovoljna da čuje da se svi i dalje na svoj način bave muzikom.

Zašto je Dragan napravio orkestar prikazivan je na Pulskom festivalu, na Beldocs-u, osvojio je nagradu publike na festivalu Cinema City, obišao je mnoge svetske festivale, a mi smo mu omogućili projekciju u galeriji među slikarskim platnima i novosadskom publikom. OFF Novi Sad trudi se da svojoj publici prikaže inače teško dostupne umetničke sadržaje, koji su aktuelni i relevantni, kao i da započne živ dijalog o filmskoj umetnosti kroz niz razgovora koje organizuje sa filmskim stvaraocima. Pratite nas na društvenim mrežama kako biste saznali šta vam novo spremamo.

Mina Petrić