DATUM

18. – 20.  JUN 2021.

LOKACIJA

KCNS i Galerija Matice srpske

Prvi novosadski Festival filmskih autorki održaće se od 18 – 20. juna u Velikoj dvorani KCNS-a i vrtu Galerije Matice srpske, u organizaciji udruženja OFF Novi Sad i online magazina Iz OFF-a.

Tokom tri festivalske večeri biće prikazano preko dvadeset kratkometražnih filmova raznih žanrova,, koji su u celosti ili najvažnijim autorskim segmentima delo žena. Selekcija obuhvata najautentičnija regionalna ostvarenja nastala u protekle dve godine.  

Osim filmskih projekcija, posetioce festivala očekuju javni razgovori o filmovima i predavanje o istoriji ženskog autorstva na filmu, kao i specijalna projekcija filma Prizori iz života džukca koji je nedavno bio prikazan na FESTu.

 

OFF Novi Sad je organizacija nastala sa ciljem da obogati kulturnu ponudu u Novom Sadu, pre svega u domenu filmske, ali i drugih dramskih umetnosti.  

Pokretanjem magazina Iz OFF-a, otvoren je prostor da mladi profesionalci slobodno iznesu svoj pogled na savremenu dramsku umetnost. Kroz svoj rad, oni aktivno ukazuju na neravnopravan položaj umetnica u filmskoj industriji, nedovoljnu pažnju javnosti usmerenu prema njihovom delu i gotovo nepostojeći podsticaj za angažovanje žena na autorskim pozicijama. 

S tim u vezi, cilj festivala jeste da ženski glasovi u filmskoj umetnosti postanu transparentni, ali i da se omogući povezivanje autorki i na taj način podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva, unutar regionalnog kulturnog prostora. 

Organizatori sa ponosom ističu revijalni karakter festivala, koji upravo ide pod ruku sa njegovom misijom međusobnog osnaživanja umesto kompeticije.

 

Festival su podržali Uprava za kulturu grada Novog Sada i Vega IT.

https://www.facebook.com/offnovisad/
https://www.facebook.com/events/357703752603142/