DATUM

06.-08. jun 2022.

LOKACIJA

Muzej savremene umetnosti

Festival Filmskih autorki od 6.do 8.juna

Otvoren konkurs za filmska ostvarenja

Da se glas filmskih umetnica više čuje!

Drugi po redu Festival filmskih autorki održaće se početkom juna u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, u organizaciji udruženja OFF Novi Sad, pod okriljem Autonomnog festivala žena.

Konkurs za prijavu ostvarenja otvoren je do 20. maja, a prijavljeni filmovi mogu biti profesionalni i studentski, različitih žanrova i formata, koji su u celosti ili u određenim segmentima autorsko delo žena. Autorke mogu prijaviti svoja ostvarenja putem linka, a prijave za radionice, svi zainteresovani mogu poslati na mejl autonomnifestivalzena@gmail.com.

Filmovi koji ce biti prikazani na festivalu biće objavljeni nakon selekcije!

Kako i sam film mora postavljati pitanja i biti odraz svih ljudi, potrebno mu je što više ženskih glasova, da filmskim jezikom započinju debate, donesu nove perspektive, promene i talas bunta. Zato je ideja festivala da podrži žensko filmsko stvaralaštvo, afirmiše rad autorki i angažovanu umetnost, kao i da podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva.

Osim filmskih projekcija, u okviru festivala biće organizovane i filmske radionice od 6. do 8. juna (16 do 18 časova) koje će svim ljubiteljima filma i filmske kritike pružiti odgovore na pitanja kako se analitički gleda film, koji su parametri relevantni i važni za analizu filma, kako analizirati razvoj radnje, interakcije likova, dijaloga, zvučne podloge i opštu sposobnost filma da održi pažnju. Predavanja će držati dramaturškinje Divna Stojanov i Marija Pejin.

Udruženje OFF Novi Sad je nastalo sa ciljem da obogati kulturnu ponudu u Novom Sadu, alternativnoj umetnosti i umetnicima vrati snagu, moć, kredibilitet u društvu i osnaži talas mogućih pitanja i odgovora.

Festival filmskih autorki je deo Autonomnog festivala žena, prvog feminističkog festivala u Novom Sadu koji je stvorio javni prostor u kom može slobodno i glasno da se debatuje i skrene pažnja na pitanja kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, položaj žena u umetnosti, nauci i preduzetništvu, a festival podstiče i žensko stvaralaštvo.

Festival filmskih autorki je podržan kroz projekat Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 i gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.