DATUM

12. – 14. DEC 2018.

VREME

20:00h

LOKACIJA

Arena Cineplex

OFF Novi Sad u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu po prvi put organizuje Dane izraelskog filma u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu! U periodu od 12. do 14. decembra prikazaćemo neke od najuspešnijih filmova savremene izraelske kinematografije, one koji su harali prestižnim festivalima poput Kana, Venecije, Karlovih Vara, Tribeke, Palm Springsa… Kinematografija Izraela prati specifičnosti te države i podneblja, pa Vam tako donosimo filmove koji se na #aktuelan, #angažovan, #autorski, ali često i komičan način bave temama saživota sa pripadnicima muslimanske vere, godina provedenih u vojsci i zaostavštini teške prošlosti jevrejskog naroda. 

Na program su:

– 12. decembar: Zaveštanje (The Testament), 2017, r. Amichai Greenberg – SALA 2

Kada kopate duboko po prošlosti sopstvene porodice, rizikujete da nađete nešto što vam se ne dopada. Joel, mladi istoričar, u istraživanju Holokausta otkriće da njegova majka nije ono što misli da jeste – ili ono za šta se izdaje. Istina je duboko. A Joel kopa da bi našao istinu. Film je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, dok je na festivalu u Haifi odneo nagradu za najbolji izraelski film prošle godine.– 13. decembar: Bez motivacije (Zero Motivation), 2014, r. Tayla Lavie – SALA 1

Svakodnevica ženskih vojnika u Izraelskoj vojsci nije ni monotona ni dosadna, već mračno uzbudljiva! Odsečena od sveta, u nedođiji pustinje grupa mladih žena broji dane do kraja odsluženja obaveznog vojnog roka. Ali pre nego što svoje dane u pustinji odbroje, one će se uplesti u splet neočekivanih i urnebesnih okolnosti koje pružaju priču o ambiciji, seksizmu, ljubavi i prijateljstvu. Film je dobio šest najprestižnijih izraelskih nagrada (uključujući scenario, režiju i glavnu ulogu), kao i nagradu na poznatom američkom Tribeka filmskom festivalu.


– 14. decembar: Orkestar u gostima (The Band’s Visit), 2007, r. Eran Kolirin – SALA 1

Orkestar egipatske policije. Jedno zabačeno mesto u Izrealu. I slučajna poseta ovog orekstra tom mestu. Sa ovakim komičnom zapletom, „Orkestar u gostima“ postao je definitivno jedan od najuspešnijih ostvarenja izraelske kinematografije, sa preko 40 nagrada na festivalima širom sveta, uključujući i najpoznatije evropske festivale poput Kanskog, Karlovih Vara, Sarajeva. Tajna uspeha ovog filma leži u suptilnom promatranju jevrejsko-muslimanskih odnosa, kako u društvu, tako i u ljubavi kroz film ispunjen vrcavim humorom. Na Brodveju je prošle godine postavljen istoimenu hit mjuzikl napisan po fimu koji, kao i film, pobraja pozitivne reakcije raznolikih publika. 

 

 

Vidimo se na #daniizraelskog filma da zajedno osetimo toplinu pustinje u hladnim decembarskim danima!