Septembar je prošao i pripremne nastave su završene, što znači da je došlo vreme da i mi zatvorimo naš prigodni Back to School temat. Kako bismo predupredili izlive suvišnih emocija, poslednji tekst posvećujemo klasiku satire i deadpan humora, najdugovečnijoj animiranoj MTV seriji ikada, koja se zove jednostavno – Darija (eng. Daria).

Pinterest

Serija se emitovala od 1997 – 2002, u pet sezona, od kojih svaka ima po trinaest epizoda. Osim toga, snimljena su i dva televizijska filma i dva specijala.

Žanrovski, Darija je klasičan američki polučasovni sitkom o životu srednjoškolaca. Sve je tu – otkačena, poprilično disfunkcionalna porodica koja pripada srednjoj klasi, isfrustrirani profesori, školske lepotice, modne ikone, čilidersice i zgodni sportisti. Međutim, svi ti klišei sagledani su kroz cinično – satiričnu prizmu, uz pomoć koje beskompromisno trezvena Darija i njena najbolja drugarica, ekscentrična umetnica Džejn Lejn, grade odnos prema površnom entuzijazmu kojim su opkoljene sa svih strana.

Pinterest

Žanr: sitkom/satira

Godina premijere: 1997.

Ciljna grupa: milenijalci

Lik Darije se prvi put pojavio kao sporedni lik u seriji Bivis i Bathed (eng. Beavis and Butt-Head), međutim kreator pomenute serije, Majk Džadž nije učestvovao u produkciji spin off a. Autori serije Darija su Glen Ajkler i Suzi Luis Lin, a njihov prvenstveni zadatak je bio da na MTV privuku i žensku publiku. Dakle, morala se pronaći alternativa seksističkom humoru. Tim putem se stiglo do jednog od najbistrijih i najciničnijih ženskih likova u istoriji televizijskih serija.

MTV

Osim toga, u produkcionom smislu, Darija je bila daleko zahtevnija od B&B – a, jer su epizode u celosti animirane, i bez obzira na mnoštvo aluzija na popularnu kulturu uopšte, u Dariji je muzika u drugom planu. Ne postoji čak ni originalni saundtrek, osim zarazne teme koja je potpuno usklađena sa atmosferom, duhom i logikom same serije (link ispod).

Naime, svaki kontakt i komunikacija sa serijom B&B prestaje već u prvoj sceni prve epizode, kada se Darija sa porodicom preseli iz Hajlenda u Londejl.

Što se tiče same animacije, i ona je podređena situacijama i dijalogu. Vizuelna karakteristika Darije jesu oštre, tanke i jednostavne linije, u stilu japanskih crteža.

Kao što je rečeno, prvenstvena ciljna grupa serije Darija je bila mlađa, ženska publika, međutim upecali su se autsajderi i alternativci oba pola i različitih generacija.  Darija Morgendorfer postala je glas svih onih koji prepoznaju i razumeju socijalne probleme, interese krupnog kapitala, svrhu razvijanja potrošačkog mentaliteta, plesove na pozicijama moći (makar to bila samo direktorka škole), odnos modne industrije prema celokupnoj ljudskoj ličnosti, i uopšte glas onih koji se gnušaju običaja da se bilo koji čovek procenjuje na osnovu toga kako deluje na prvi pogled.

Pinterest

Pri tome, najveća draž nije prosto kritika vrednosti koje se, po već ustaljenoj matrici, glorifikuju u tinejdžerskim i srednjoškolskim serijama devedesetih, već način na koji se ta kritika iznosi. To je ono što ovu seriju čini urnebesno zabavnom i danas, dvadeset godina kasnije. Britki, cinični humor, igre rečima i značenjima, opaske koje Darija pravi čak i na svoj račun, a sve to izrečeno monotonim, ozbiljnim glasom, ali uvek dovoljno glasno, direktno i razgovetno.

Pinterest

Likovi su mnogobrojni i živopisni, ali najvažnije je izdvojiti članove porodice Morgendorfer. Za početak Darijinu mlađu sestru – Kvin, članicu samoproglašenog školskog Modnog kluba, koja izgleda toliko ljupko da ne može da popamti imena svih momaka sa kojima je zakazala sastanak, pa zato pokušava da od društva sakrije bilo kakvu povezanost sa nepopularnom i jadnom Darijom. Zatim, tu je stub kuće, prezauzeta majka Helen, radoholičarka koja na silu pokušava da dokaže sebi i društvu da joj je porodica na prvom mestu, ali ti pokušaji uglavnom završavaju teškim debaklom. I konačno, otac Džejk, rasejani veseljak koji preterano afektira, rastrzan nemilosrdnom krizom srednjih godina.

Pinterest

Na planu jezika, ironično, čini se da najviše slenga koristi upravo Džejk u neretkim smotanim pokušajima da dokaže svoju večnu mladost i aktuelnost. Nasuprot tome, svaka školska grupa, uključujući i Modni klub, pažljivo bira svoj rečnik i on zaista ne deluje ni malo nalik onome što Džejk zamišlja kao govor mladih. O načinu izražavanja same Darije i Džejn i da ne govorimo. (Svi iz redakcije gajimo besmrtnu nadu da će ove redove pročitati i pojedini autori domaćih serija za mlade).

Najzad, iako je estetski i sadržajno namenjena milenijalcima, sigurno je da će i zumeri koji se osećaju pametnije od svog neposrednog okruženja, pronaći razlog da poklone pažnju ovoj gorko – slatko – kiselkastoj poslastici, koja je vremenom i priznata za jedan od najboljih primera svoje vrste.

Pinterest

Sadržaj za mlade: da/ne

Savremena estetika: da/ne

Relevantnost danas: da/ne