I try to live my life at this point with as little effort as possible.

– Nyles, Palm Springs

Ljetne vrućine mogu biti jako nepodnošljive i ubiti u nama bilo kakvu želju za radom i razmišljanjem. Ponekad bi najradije preležali čitav dan u hladovini ili se družili s prijateljima pored bazena, rijeke ili mora. Ali, čak i ako smo do grla zatrpani obavezama i izloženi dodatnom preznojavanju zbog stresa na poslu, nitko nam ne može zabraniti da se opustimo uz film.

Kako bi umanjili visoke temperature, donosimo vam listu filmova koji najbolje prenose osjećaj ležernosti ljeta, onu skoro dječiju slobodu i energiju koju samo ovo godišnje doba može ponuditi. Bilo da ste u gradu, na selu ili moru, bilo da ne možete uzeti godišnji ili brojite dane do njega, ova lista će vam pomoći da pronađete ležernost u svakom trenutku.

Kadar iz filma Dazed and Confused R. Linklatera

 1. DAZED AND CONFUSED

(Richard Linklater, 1993)

Započnimo ovu listu onako kako je ljeto svima nekada započinjalo – zadnjim danom škole. Prateći paralelno nekoliko likova bez skoro ikakve uzročno-posljedične veze, ovaj hangout movie čisti je prikaz oslobađanja mladalačke energije nakon završetka školske godine. Linklater nas odvodi u 70-e i donosi nostalgični prikaz mladosti koja želi razbijati, uživati i ljubiti, koju možda čeka još puno takvih ljeta, a možda i niti jedno više.

Kadar iz filma La Collectioneusse E. Rohmera

 1. LA COLLECTIONEUSSE

(Eric Rohmer, 1967)

Filozofiranje o umjetnosti i ljubavi, meditativni prizori prirode, šetnje po rivi, ljubavni zapleti. I lomljiva skupocijena vaza. Prvi Rohmerov film u ljetnom ambijentu ima sve što jedan odmor naizgled može pružiti. Idealan da vas u dokonom ljetnom popodnevu ušuška u svoju atmosferu, samo da bi vam pokazao kako ste zapravo sretni što niste jedan od Rohmerovih likova.

Kadar iz filma Summer With Monika I. Bergmana, preuzeto sa Alternate Ending

 1. SUMMER WITH MONIKA

(Ingmar Bergman, 1953)

Švedska se ne doima kao neka idealna ljetna destinacija, za Bergmana ne možemo reći da je redatelj laganih filmova, ali ovaj njegov rani klasik jako lijepo prenosi duh ljetne slobode. Film o zaljubljenosti, bijegu od obaveza i suočavanju sa svijetom odraslih, Summer With Monika oslobođen je velike psihologizacije i dijaloga, a kamera je ta koja traži prizore ljetne ležernosti. Dodajmo na sve to i obnaženu Harriet Andersson i dobivamo mladalački krik za slobodom kojem se odrasli Bergman nikada više neće vratiti.

Kadar iz filma The Swimmer F. Perryja

 1. THE SWIMMER

(Frank Perry, 1968)

Je li vam ikada palo na pamet da preplivate do svoje kuće tako što ćete proći kroz svaki bazen koji se nalazi na vašem putu? Vjerovatno nije, ali to je glavna premisa filma The Swimmer. U avanturi koja se više doima kao san nego stvarnost, Burt Lancaster prolazi kroz šume i bogataška imanja, susreće poznate i nepoznate ljude, nadilazeći tako prostor i vrijeme, a naposlijetku i samoga sebe.

Kadar iz filma A Summer at Grandpa’s Hou Hsiao-hsiena

 1. A SUMMER AT GRANDPA’S

(Hou Hsiao-hsien, 1984.)

Odlazak kod bake i djeda na selo za vrijeme praznika nešto je svima zajedničko, pa tako i djeci na dalekom istoku. Zbog toga nam film Hou Hsiao-hsiena uspijeva probuditi želju za još jednim takvim ljetovanjem. Mirni ritam života na selu Hou prikazuje kroz scene utrkivanja s kornjačama i kupanja u rijeci, a sve to razbijaju povremeni prolasci vozova kroz nepregledni pejzaž. Vrijeme izgleda kao da stoji u ovom filmu: svi smo mi djeca ili se tako ponašamo, barem malo, iako to ne želimo priznati.

Kadar iz filma Ponyo H. Miyazakija

 1. PONYO

(Hayao Miyazaki, 2008)

Dok nas Hou mislima vraća u djetinjstvo, Miyazaki nas na trenutak čini djetetom, uvodeći nas u bajkoviti svijet svojih animiranih filmova. Ponyo je film savršen za gledati na moru, budući da govori o zlatnoj ribici koja se pretvori u djevojčicu i zaljubi u dječaka koji ju spasi. Ostatak filma prožet je mitologijom i nadnaravnim elementima, a njegova neodoljivost i slatkoća natjerat će svakoga da ode u potragu za svojom zlatnom ribicom.

Kadar iz filma Pauline at the Beach E. Rohmera

 1. PAULINE AT THE BEACH

(Eric Rohmer, 1983)

Još jedan Rohmerov ljetni film ovoga puta nas odvodi na veliku pješčanu plažu gdje zatičemo surfere, lijepe djevojke i, naravno, kompleksne ljubavne odnose. Većinski temeljen na dijalogu, sa zanimljivim likovima i vrhunskom fotografijom Nestora Almendrosa, Pauline at the Beach prava je ljetna fantazija i prototip svih očekivanja koje imamo prije odlaska na ljetovanje.

Kadar iz filma The Florida Project S. Bakera

 1. THE FLORIDA PROJECT

(Sean Baker, 2017)

Svojevrsni pandan filmu A Summer at Grandpa’s, smješten u drugačiji kulturni i vremenski kontekst,The Flodria Project Bakerov je pogled na nevino, ali i naivno američko djetinjstvo. Kamera iz ruke prati djecu u svakodnevnim avanturama prenoseći osjećaj nesputanosti i razigranosti. Živopisni, ali varljivi ljetni ambijent u filmu samo pokazuje tanku liniju između vesele dječije utopije i bolne, surove realnosti.

Kadar iz filma Stranger by the Lake A. Guiradirea

 1. STRANGER BY THE LAKE

(Alain Guiradire, 2013)

Naslanjajući se na stil Erica Rohmera, ali i na njegovu produkcijsku kuću, Guiradire nas odvodi na plažu koju posjećuju isključivo muškarci homoseksualci. Vođeni nesputanim libidom, strasti i frivolnom ljetnom atmosferom jezera i šume, likovi se upuštaju u neobavezne seksualne odnose i ljubavne veze. Iza svakog drveta krije se novi partner i nova ljubavna afera. Ili, možda, serijski ubojica.

Kadar iz filma Claires Camera Hong Sang-sooa

 1. CLAIRE’S CAMERA

(Hong Sang-soo, 2017)

Mediteranski ambijent Cannesa zvuči kao idealno mjesto za ležeran film, a tko može bolje filmski prenijeti ležernost i dokolicu od Hong Sang-sooa. Iako je sniman za vrijeme festivala u Cannesu (dakle, prije ljeta), ovaj film i dalje neodoljivo podsjeća na ljeto jer nam stvara osjećaj kao da smo otputovali na francusku rivijeru na odmor. Beskrajno dugački dijalozi uz hranu i piće te odustvo bilo kakve radnje svakako tome doprinose, ali Hong svojim jednostavnim pristupom pronalazi magiju u najbanalnijim životnim situacijama. Uračunajmo i trajanje od tek 67 minuta i dobivamo film idealan da popuni onih vrućih sat vremena u danu kada nam se ništa ne radi.

Kadar iz filma Palm Springs M. Barbakowa

 1. PALM SPRINGS

(Max Barbakow, 2020)

Ova moderna verzija filma Groundhog Day dešava se tijekom jednog vjenčanja u odmaralištu Palm Springs u Kaliforniji, gdje se ljeto doima beskonačnim. Andy Samberg ostvaruje istinski duhovitu izvedbu, a njegov odnos sa partnericom Cristin Milioti čini ovaj film lepršavim, razigranim i romantičnim. Ultra zabavan film koji možete pogledati bilo kad i sa bilo kim, Palm Springs učinit će vaše ljeto veselijim i momentalno vas oraspoložiti.

Kadar iz filma Monsieur Hulots Holiday J. Tatija

 1. MONSIEUR HULOT’S HOLIDAY

(Jacques Tati, 1953)

Film koji je etablirao Tatija kao novog velikog slapstick glumca i redatelja, Monsieur Hulot’s Holiday odlazak je u ljetovalište sa Tatijevim gospodinom Hulotom. Strukturirajući film kao niz gagova, Tati prenosi osjećaj spontanosti i ležernosti ljeta. Kao i svaki veliki komičar, on nas uspijeva istovremeno nasmijati i rastužiti – svakom divnom odmoru mora doći kraj, nakon čega slijedi povratak u manje divnu svakodnevicu.