Zatvori ( ESC )
Click to open sidebar

We are small but passionate team of creative people from all aroud the world.

We focued on making process of awesome digital content easier for real clients.

Read more about the team

Close ( ESC )
Projekcija filma “Ivan”

Projekcija filma “Ivan”

OFF Novi Sad, za svoju četvrtu projekciju, odabrao je film “Ivan”. Nakon filmova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nastavili smo prikazivanje aktuelnih regionalnih filmova remek-delom slovenačke kinematografije.

Reditelj Janez Bruger potpisuje i scenario ovog filma uz Aleša Čara i domaće scenariste Melinu Potu Koljević i Srđana Koljevića. “Ivan” je izašao prošle godine i ne uz malo buke jer je na Festivalu slovenačkog filma 2017. osvojio nagrade za najbolji film, scenario, glavnu žensku ulogu, originalnu muziku, fotografiju i šminku. Da su sve nagrade zaslužene gledaoci su imali prilike da se uvere 28. juna u Areni Cineplex.

“Ivan-a” je teško žanrovski odrediti – počinje kao psihološka, nastavlja se kao socijalna drama i prelazi u triler/road-movie. Ovakvu mešavinu žanrova omogućava koncentracija na protagonistkinju, Maru, koju glumi fenomenalna Maruša Majer – glumica kalibra ovogodišnje oskarovke Frensis Mekdormand.

Mara, u uvodnom delu filma rađa bebu Ivana, sina korumpiranog biznismena Roka (Matjaž Tribušon). Mara želi život sa oženjenim Rokom, ali ne nužno i bebu prema kojoj isprva ne oseća ništa. Ipak, primorana da bira između ljubavnika i deteta, kroz niz neverovatno napetih obrta, Mara će naučiti šta joj je zaista važno u životu, kao i šta za nju znači porodica.

Melina Pota Koljević, scenaristkinja filma, prisustvovala je našoj projekciji te smo nakon filma popričali sa njom. Gospođa Melina nam je pričala o procesu nastanka scenarija – na osnovu romana Aleša Čara su ona i Srđan Koljević naizmenično radili nekoliko ruku scenarija. Melina je pohvalila Marušu Majer, koja je svojom glumačkom snagom iznela zahtevnu glavnu ulogu, a koja se pri tom nije bojala, kao mnoge domaće glumice, da izgleda “ružno” u kadru.

Bojažljivo, jer je ta reč počela da dobija negativan prizvuk, Melina je svoj film nazvala feminističkim. Naglasila je da protagonistkinja, iako počne kao osoba koja živi u stanu koji joj obezbeđuje ljubavnik i zavisi od njega, od Roka zapravo ne traži novac već ljubav. Kada shvati da je Rok čovek koji probleme rešava nasiljem ili novcem, Mara ga napušta. Ona na taj način ipak bira porodicu, jer odlazi u novi život sa svojom bebom Ivanom.

Preispitivanje pojma porodice često je u modernom evropskom, pa i regionalnom filmu. U tom smislu, gospođa Melina, kao dobar primer, pomenula je i film Ne gledaj mi u pijat, mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić. Mi smo je preduhitrili, jer je OFF Novi Sad ranije u junu svojoj publici već prikazao ovaj film.

Publika je podelila svoje utiske, što u toku samog razgovara, što posle, kada se napravio red ljudi koji su želeli da priđu i popričaju sa Melinom Potom Koljević.

OFF Novi Sad će se i ubuduće truditi da novosadskoj publici pruži vredan, i inače teško dostupan, umetnički sadržaj, kao i da organizuje razgovore sa relevantnim umetničkim stvaraocima. Pratite nas na društvenim mrežama kako biste saznali šta vam novo spremamo!