Zatvori ( ESC )
Click to open sidebar

We are small but passionate team of creative people from all aroud the world.

We focued on making process of awesome digital content easier for real clients.

Read more about the team

Close ( ESC )
“Ne gledaj mi u tanjir (pijat)” naša treća filmska projekcija

“Ne gledaj mi u tanjir (pijat)” naša treća filmska projekcija

Ukoliko držite do svoje filmsko-gledalačke karijere, nikako nemojte propustiti “Ne gledaj mi u tanjir” mlade hrvatske autorke Hane Jušić, koji vam OFF u bioskop Arena Cineplex donosi 7. juna.

Ne zato što je film pokupio nagrade na na festivalima u Veneciji, Varšavi, Tokiju, Stokholmu, ali i na domaćem terenu, u Zagrebu i Puli… a i nagradu “Beogradski pobednik” na 45. FESTU.

Niti zato da biste mogli kroz neku godinu da kažete “Ah, da, Hana Jušić, pratim njen rad još od prvog dugometražnog filma!”

Ni zbog toga što protagonistkinju (dobro ste pročitali – ženski glavni lik), dvadesetčetvorogodišnju devojku Marijanu, fenomenalno igra naturščik Mia Petričević, po formalnom školovanju arhitekta. A uz nju je, naravno, sjajna (i profesionalna) glumačka ekipa.

Ni zbog teme koju tretira: “Ne gledaj mi u tanjir” je priča o pomalo zakasnelom odrastanju devojke koju na tom dugom putu odrastanja sputava porodica. Postavljaju se pitanja – kakvo je to društvo kome je ovakva porodica osnovna ćelija? Da li je to društvo ono u kom i mi živimo? Da li je Marijana jedna od nas, ili obrnuto – da li smo i mi Marijana? A ko je zapravo Marijana? Marijana je devojka koja je dovedena pred svršen čin: nakon što joj otac doživi moždani udar, na njoj je da preuzme ulogu “glave porodice”.  Marijana je devojka u čijoj porodici svi dišu, spavaju i jedu jedni na drugima. Marijana je devojka koja traži način da pobegne iz ove zagušljive, ustajale atmosfere upuštajući se, gotovo proizvoljno, u seksualne avanture – od strasnog francuskog poljupca sa strancem, do grupnjaka na obali mora.

Film, dakle, ne treba da pogledate zbog gore navedenih podataka. A evo zašto treba:

“Ne gledaj mi u tanjir” je film koji postavlja pitanja i zove na promišljanje. I ne samo što treba da ga pogledate, već treba to da učinite u bioskopu. Da se nagnete ka prijatelju sa kojim ste došli, cimnete ga za rukav i kažete “Nije fer to što se ovoj devojci dešava.”, da bi Vam on odgovorio “Ona pristaje na to.” Da zatim tražite nervozno na licima publike svoje istomišljenike i protivnike, osećate nelagodnost u sali prilikom eksplicitnih scena ili rasterećenost prilikom zajedničkog smeha. Ali, najvažnije, da stupite u dijalog sa filmom i dozvolite da iz tog kontakta izađete bar za trunčicu pametniji.

Priliku da to uradite pružamo Vam 7. juna u bioskopu Arena Cineplex, a karte se mogu kupiti na blagajni bioskopa.